Tuz Gölü’ne Vefa..

EŞSİZ YANSIMALAR
Konya Kapalı havzasının kuzeyinde bulunan Tuz Gölü, dünyanın en büyük ikinci tuz rezervlerinden birisidir ve Türkiye'nin tuz ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaktadır.

Yaklaşık 25 bin kilometreyi kaplayan Tuz Gölü Havzası, zengin tuz rezervleri yanında eskiden önemli bir kuş cenneti olarak kabul edilmekteydi. 1970 yılında 5 bin çift kuşun çiftleştiği Tuz Gölü havzasında bugün dünyada nesli tükenmekte olan 8 kuş türü bulunuyor. Gölde büyük topluluklar halinde tuzlu ortamlara uyum sağlamış olan flamingo, kılıçgaga, angıt ve benzeri kuşların yanı sıra yağmurcunlar, turnalar, yaban kazları ve yaban ördekleri yaşıyor.

Gündoğumunda ayrı, gün ışığında ayrı bir güzel olan Tuz Gölü, günbatımında ise tarifsizdir. Pırıl pırıl parlayan bu doğal aynanın yansıttığı güzelliği görmek, renklerin dansını, eşsiz ışık oyunlarını seyretmek, Ağustos’ta buharlaşmanın şiddetiyle susuz kalan ancak diğer zamanlarda da boyunuza dahi erişemeyen gölün sığ sularında çıplak ayak yürümek, gölün sessizliğini dinlemek için acele edin… Çünkü zaman Tuz Gölü’nün aleyhine işliyor…

FLAMİNGOLARIN VEDASI
İki milyon yaşındaki Tuz Gölü'nün son günleri.
Hiç mi yok bir nefes üfleyecek Anadolu yiğidi?

Bir yok oluş hikayesi bu. 2 milyon yaşındaki Tuz Gölü’ndeki hayat izlerinin yok oluşu… Etrafınızda sonsuz bir beyazlık ve veda….Kuşlar yok. Flamingolar yok. Tuz Gölü’nün pınarlarında yaşayan balıklar yok ve uydu göllerinde balıkçılık yapanlar da artık yok.

Zamana cesurca karşı koyan 2 milyon yaşındaki Tuz Gölü’nü yok oluş hikayesi bu.

Türkiye'nin tuz ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan ve dünyanın en büyük ikinci tuz rezervlerinden biri olan Tuz Gölü, ilgisizliğin ve kirliliğin pençesinden kurtarılmayı bekliyor.

Dünya'da hızla artan nüfusa karşılık gelişen teknoloji ve sanayileşmenin neden olduğu ekolojik kirlenmeler tabiat güzelliklerimizi tehdit ediyor. Yaklaşık 20 yıldır süren Tuz Gölü'nü kurtarma çalışmalarında bugüne kadar hiç bir gelişme yaşanmazken, göle günlük 200 bin ton sıvı atık akmaya devam ediyor. Tuz Gölü, küresel ısınma, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden 90 yılda yüzde 85 küçüldü. Uzmanlara göre eğer önlem alınmazsa 2015 yılında Tuz Gölü “KUM ÇÖLÜNE DÖNÜŞECEK”.

Seden’den Tuz Gölü’ne Vefa Borcu

Tuz Gölü Yok Olmasın diye…
Yaşadığımız dünyaya karşı sorumluluklarımızın farkındaydık. Bu nedenle de çevremizi ve doğal kaynaklarımızı korumayı kendimize ilke edindik.15 yıldır kendi insanımıza ihanet etmedik, ürünlerimizde hem cilde hem de doğaya zarar vermeyen malzemeleri kullandık. Dünyanın bir ucundaki yardım çağrılarına kulak tıkamadık… Filistin’de, Afrika’da yardım bekleyen insanların yanında olduk. Pek çok çalışma yaptık. Ve sıra en önemlisine geldi; gözümüzün önündeki gerçeğe. Çoğu kişi gibi görmezden gelemezdik; Tuz Gölü bizim gerçeğimizdi. Yapılan çalışmalar, düzenlenen yürüyüşler, hepsi çok değerliydi ama yetersiz kaldı. Biz de ülkemiz için, geleceğimiz için, çocuklarımız için, nesli tükenmekte olan flamingolar için, bir kez daha tüm eller birleşsin diye ekibimizi ve yüreğimizi yanımıza aldık, yola koyulduk. Tuz Gölü KUM ÇÖLÜNE dönüşmesin diye dikkatleri bir kez daha Tuz Gölü’ne çekmek için katalog çekimlerimizi tüm zorluklara rağmen Tuz Gölü’nde gerçekleştirdik. Tuz Gölü’nden ilham alınarak hazırlanan ve “YANSIMALAR” adını verdiğimiz koleksiyonumuzla biz Tuz Gölü’ndeyiz. 2 milyon yıllık emanete sahip çıkmak için hazırız!